Αναζήτηση
greek
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
    Menu Κλείσιμο
    Πίσω στην λίστα

    Κατάταξη νεοσύλλεκτου στρατιώτη ( έγγραφα -συμβουλές )

    Τι επίσημα έγγραφα θα πρέπει να κουβαλήσεις μαζί σου στο Κέντρο Εκπαίδευσης: 

    ·         το Σημείωμα Κατάταξης, φυσικά

    ·          Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

    ·          πρόσφατη ακτινογραφία θώρακος με γνωμάτευση και φωτογραφία σου, από οποιοδήποτε δημόσιο ή στρατιωτικό νοσοκομείο

    ·         αποδεικτικό γραμματικό γνώσεων, πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου δηλαδή

    ·          Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας

    ·          αντίγραφο ΑΦΜ

    ·          αντίγραφο Ποινικού Μητρώου τύπου Α (αν το «χαρτί» σου έχει ένδειξη ΥΕΑ)

    •                 Δικαιολογητικά για κατόχους τίτλου σπουδών
    •             Δικαιολογητικά για κατηγορίες κοινωνικών προβλημάτων και Μοριοδότηση Στρατιωτών για την Τοποθέτηση
    •             Αρνητικό Μοριακό τέστ  για Covid-19 από 24 ώρες ως 48 ώρες πριν την ημέρα κατάταξης  

     

     

    Καταρχήν το σημείωμα κατάταξης αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιαστείς από τι 9.00 έως τις 13.00 το μεσημέρι. Πρακτικά μπορείς να παρουσιαστείς ό,τι ώρα θέλεις μέχρι τη δύση του ηλίου, την ημέρα που αναφέρει το σημείωμα κατάταξης. Καλύτερα όμως να παρουσιαστείς νωρίς έτσι ώστε να βρεις ρούχα που σου ταιριάζουν, να βρεις κρεβάτι σε καλή θέση και να μπορέσεις να ασχοληθείς λίγο με το νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι.

    Η πατρίς σου προσφέρει τα κάτωθι υλικά άπαξ την πρώτη ημέρα κατάταξης που αναγράφονται σε ένα χρεωστικό επονομαζόμενο ΔΑΦΙ ,προσοχή γιατί τα περισσότερα υλικά επιστρέφονται στο τέλος της θητείας:

     

    Τώρα που γνωρίζεις τα υλικά χορηγήσεως δες και τι πρέπει να συμπληρώσεις στον πολιτικό σου σάκο πριν διαβείς την Πύλη ! Ο γενικός κανόνας είναι να μην κουβαλήσεις πολλά πράγματα μαζί σου, ιδιαίτερα πολιτικά ρούχα, μιας και μέχρι την ορκωμοσία  προβλέπεται να ξεμυτίσεις από το στρατόπεδο 1-2 φορές για μονοήμερη έξοδο! Τα απολύτως απαραίτητα πάντως είναι:

    Είδη υγιεινής και καθαριότητας: τι θα έπαιρνες μαζί σου στο camping; Ε, ίδια πράγματα: αφρόλουτρο, σαμπουάν, σαπούνι, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, χαρτί υγείας κ.λπ.

    Ξυριστικά: έχεις ακούσει για το κόλλημα του Στρατού με το καλοξυρισμένο μαγουλάκι! Οπότε μη λυπηθείς τα ξυριστικά. Ανταλλακτικά ξυραφάκια και έξτρα αφρός απαραίτητα…

    Εσώρουχα: ε, κάνα μπάνιο θα κάνεις, δεν μπορεί( υπάρχει ζεστό νερό ). Έχε και καμιά αλλαξιά μποξεράκια κατά προτίμηση μέχρι την ορκωμοσία… σκουρόχρωμα ,όχι με αρκουδάκια.

    Φανέλες: πολλές ελληνικής παραλλαγής φανέλες είναι απαραίτητες για την επιβίωσή σου: θα ιδρώνεις συχνά και θα χρειαστεί να αλλάζεις συχνά. Όσο καλύτερης ποιότητας είναι το βαμβάκι τόσο πιο υδρόφιλες θα είναι και θα απορροφούν περισσότερο ιδρώτα το καλοκαίρι. Πάρε όσες το δυνατόν περισσότερες ! Απέφυγε το δευτερογεννές –αναγεννημένο-ανακυκλωμένο βαμβάκι Τουρκίας

    Κάλτσες: η γνωριμία σου με τα άρβυλα δεν θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, οπότε οι κάλτσες είναι σύμμαχοί σου. Ο πάτος  της αρβύλας είναι από βουλκανισμένο πέλμα( ξύλο εσωτερικά ) οπότε  προμηθεύσου μπόλικα ζευγάρια μάλλινες derby( πετσετέ ) χακί κάλτσες για να παλέψεις το άρβυλο το χειμώνα και βαμβακερές ή cool-max κάλτσες για το καλοκαίρι .Η αρβύλα είναι κλειστό παπούτσι και ιδρώνουν συνήθως αρκετά τα πόδια το καλοκαίρι .Είναι δερμάτινη χωρίς καμια επιπλέον θερμομόνωση οπότε είναι και κρύα τον χειμώνα .Η χρήση επιθεμάτων( hansaplast ,compet) είναι προληπτικά απαραίτητη στον αχίλλειο τένοντα.  

    Πετσέτες: ο Στρατός θα σου χορηγήσει τις γνωστές χακί πετσέτες με τα διακριτικά ανάγλυφα Ε.Σ. πάνω, αν ωστόσο θες πράγματι να σκουπίζεσαι, καλό είναι να έχεις μαζί σου μία πετσέτα προσώπου και μία μπάνιου ακόμα .

    Ισοθερμικά εσώρουχα  : οι κρύες νύχτες στην σκοπιά θα είναι πολλές .Τα βαμβακερά εσώρουχα που παρέχει η υπηρεσία είναι υγιεινά αλλά δεν συνίσταται για το κρύο . Το υδρόφιλο βαμβάκι κρατάει την υγρασία μέσα του και προκαλεί σύγκρυο από μέσα προς τα έξω .Ισοθερμικά ,συνθετικά ,υπο-αλλεργικά εσώρουχα και κάλτσες κρίνονται απαραίτητα και φοριούνται κατάσαρκα !  

    Λουκέτα: για τον αριθμό τους ποικίλουν οι γνώμες, για τη σπουδαιότητά τους όμως ποτέ.  Ένα μικρό για τον πολιτικό σου σάκο, ένα μεσαίου μεγέθους για τον σάκο εκστρατείας (το γνωστό «λουκάνικο»), ένα μεγάλο για το όπλο σου στον οπλοβαστό και ένα για τον φοριαμό σου είναι απολύτως απαραίτητα. Μπορείς να έχεις και κάνα-δυο έξτρα, αν προκύψει η ανάγκη να κλειδώσεις τα άρβυλά σου ή το ταξιδιωτικό σακίδιο που θα πάρεις μαζί σου .Συνίσταται η εκδοχή των λουκέτων με ίδιο κλειδί για μεγαλύτερη ευκολία .

    Βελόνα και  κλωστή: ναι, ο Στρατός θα σε κάνει άντρα! Μέχρι να γίνει όμως αυτό, η μοδιστρική είναι στις δεξιότητες που πρέπει να κατέχεις. Πέρα από μικρές επιδιορθώσεις που μπορεί να χρειαστεί η στολή σου (είναι φοβερό πόσο  εύκολα ξηλώνονται τα κουμπιά!), θα πρέπει να ράψεις τα διακριτικά/σήματα στη στολή παραλλαγής και εξόδου. Άρχισε την εξάσκηση…

    Πάτοι για τις αρβύλες: όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, τα άρβυλα είναι το μεγαλύτερο ζόρι που θα αντιμετωπίσεις κατά τις πρώτες μέρες της κατάταξης μέχρι να ‘στρώσουν’. Όταν λοιπόν σου δώσουν το ζευγάρι αρβυλών, ζήτα τες λίγο μεγαλύτερες. Έτσι και δεν θα σε χτυπήσουν και θα χωρέσουν τους ανατομικούς πάτους που πήρες μαζί σου, βελτιώνοντας σημαντικά την πρώτη σου εμπειρία μαζί τους . Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποίησε ταλκ ή σπρέϋ αντιμυκητιακό  για να απαλλαγείς από την  κακοσμία. Οι καλές συνθήκες υγιεινής και το συχνό πλύσιμο και στέγνωμα των ποδιών ακόμη και ανάμεσα στα δάχτυλα είναι απαραίτητη .

    Γυαλιστικά για τις αρβύλες: και το άλλο κόλλημα του Στρατού το ξέρεις ήδη: το άρβυλο-καθρέφτη! Για να ξεμπερδεύεις μια και καλή με την ιστορία αυτή, μη μείνεις στο λούστρο που θα σου δώσει ο Ε.Σ. Προμηθεύσου ένα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά και κάνουν θαύματα! Στο Κέντρο Εκπαίδευσης άλλωστε όλο με κάτι τέτοια ασχολούνται, οπότε θα είναι από τις καλύτερες επενδύσεις που θα κάνεις! Προτείνονται οι πάστες και όχι τα υγρά αυτό-γυάλιστα .Η χρήση βούρτσας για καλύτερο αποτέλεσμα γυαλίσματος ενδείκνυται . Εξωτερικά συνίσταται να τις περάσεις με λίπος φώκιας (τεχνητό προϊόν ,δεν σκοτώνουμε φώκιες πια ) για να μαλακώσει το δέρμα και να αδιαβροχοποιηθούν οι αρβύλες .

    Το μεγάλο δίλημμα: το κινητό τηλέφωνο. Τα κινητά απαγορεύονται γενικώς, επιτρέπονται όμως ειδικώς! Ανάλογα με το Κέντρο κατάταξης - μονάδα εκστρατείας και τον βαθμό αυστηρότητας που θέλουν να κρατήσουν, μπορεί να περάσει, μπορεί και όχι. Ενημερώσου από φίλους και forum για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο κατάταξης- μονάδα εκστρατείας που θα πας, καθώς συχνά το πρόβλημα έγκειται στην κάμερα του κινητού, οπότε ένα κινητό χωρίς κάμερα περνάει μια χαρά! Σε κάθε περίπτωση, 10 μερούλες χωρίς το κινητό σου μπορείς να επιβιώσεις μια χαρά. Σιγουρέψου ότι πήρες τηλεκάρτες για να έχεις την απαραίτητη επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

    Το ‘must’: το sleeping bag( υπνόσακος ). Πριν παρουσιαστείς στο Κέντρο, μάθε απαραίτητα αν επιτρέπονται, έστω και άτυπα, τα sleeping bags∙ αν ναι, τότε καθάρισες! Δεν θα ξεστρώνεις το κρεβάτι σου ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να φτιάχνεις κάθε πρωί (κάθε πρωί) τον ενοχλητικό «φάκελο», ενώ και ο ύπνος σου θα είναι υγιεινότερος από το να κοιμάσαι στα  άπλυτα κλινοσκεπάσματα! Προμηθεύσου λοιπόν έναν καλό υπνόσακο, κατά προτίμηση χειμερινό, για να σε κρατάει ζεστό ακόμα και στις ασκήσεις που γίνονται σε… χαμηλές θερμοκρασίες στην ύπαιθρο ! Ένα επιπλέον σετ σεντόνια για να στρώνεις κάτω από τον υπνόσακο σου συνιστάται .

    Σπρεϋ για κοριούς : ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ευδοκιμούν τα εν λόγω παράσιτα στα κρεβάτια ,στις κουβέρτες και εν γένει στους θαλάμους και ιδιαίτερα στα φυλάκια ! Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια ! Τρέφονται με αίμα .

    Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου.

    Η εμπειρία του τσιμπήματος από έναν κοριό είναι τραυματική ,κάνει γάζωμα από τσιμπήματα που προκαλούν έντονο κνησμό ,φαγούρα διάρροια, ναυτία, ακόμα και πυρετό . 

    Φακός : ένα μικρός φακός led χαμηλής κατανάλωσης για τα κλειδιά σας συνίσταται ,δεν είναι εύκολο να ανοίγεις τα φώτα του θαλάμου όταν έχεις νυχτερινή υπηρεσία όπως σκοπιά ,θαλαμοφύλακας ,περίπολο, δεκανέας αλλαγής . 

    Μάθε τα διακριτικά και τους βαθμούς των ανωτέρων σου άλλο λοχίας και άλλο λοχαγός ! Ο σεβασμός θα σε κρατήσει μακριά από φυλακές ,ποινές και καμπάνες που ισοδυναμούν με στέρηση εξόδου!

    Φωτογραφική μηχανή: έχεις ακούσει ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες στα στρατόπεδα; Ε, αυτό! Η δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτυώσης απο το εωτερικό ενός στρατοπέδου πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία ! 

    Βιντεοκάμερα: μπορεί να σου φαίνεται καλή ιδέα να απαθανατίσεις τις πρώτες σου ώρες στο Στράτευμα, το Στράτευμα όμως έχει άλλη γνώμη. Και η γνώμη του Στρατεύματος είναι που μετράει…

    Ταμπλέτα: το iPad  πρέπει να το ξεχάσεις, τουλάχιστον για ένα διάστημα.

    Φορητές παιχνιδομηχανές: απλά ξεχασέ το !

    Gadgets: ο Στρατός έχει ένα θέμα με τα μπιχλιμπίδια, ιδιαίτερα στα Κέντρα Κατάταξης, οπότε μη δοκιμάζεις την τύχη σου. Το πιθανότερο είναι να σε  να στο κατάσχουν προληπτικά και να στο επιστρέψουν αργότερα.

    Οινοπνευματώδη: όσο κι αν νιώθεις ότι ένα ποτηράκι είναι απαραίτητο για να παλέψεις τις πρώτες σου μέρες στο στρατόπεδο, αντιστάσου σθεναρά. Θα το κατάσχουν και θα το κουτσοπίνουν στην υγειά σου  !

    Φάρμακα: εκτός κι αν πάσχεις από βεβαιωμένη πάθηση και έχεις τα απαραίτητα έγγραφα να το αποδείξεις, τα φάρμακα δεν επιτρέπονται. Ούτε και η ασπιρίνη δεν είναι αθώα για το στράτευμα !

     

    Νεοσύλλεκτοι Σμηνίτες στην Πολεμική Αεροπορία χρειάζονται αντιστοίχως χακί κάλτσες , ελληνικής παραλλαγής φανελάκια ,χακί ισοθερμικά εσώρουχα ( άλλος Θεός η Τρίπολη ) .

    Νεοσύλλεκτοι ναύτες στο Πολεμικό Ναυτικό χρειάζονται αντιστοίχως μαύρες κάλτσες ,άσπρα φανελάκια κοντομάνικα και μπλέ κεντημένα οταν πάνε στο καράβι.  

    Καλή Θητεία Παιδιά !!

    Σχόλια
    Αφήστε το σχόλιό σας Κλείσιμο